یکی از راههایی که باعث رونق صادرات محصولات کشاورزی در دشتی میشود بازگشایی گمرک لاور ساحلی است که مدتهاست بحث بازگشایی این گمرک قدیمی تنها بر صفحه کاغذ صورتجلسه مسئولان جامانده است و تاکنون شاهد بازگشایی این آن نبودیم، چهبسا بخت رونق شهرستان دشتی و در پس آن اشتغال جوانان دشتی با شروع به کار این گمرک باز شود.
کشاورزی شهرستان دشتی سالهاست که با بحران عدم بازاریابی مناسب دستبهگریبان است و اگر این بیماری در چند سال آینده درمان نشود رونق کشاورزی در دشتی بهعنوان رکن اصلی اشتغال در دشتی کاملاً به دوران رکود قدم میگذارد.
شهرستان دشتی بهعنوان یکی از مناطق مستعد کشور برای تولید محصولات کشاورزی بهویژه گوجهفرنگی محسوب میشود و بخش عمدهای از کشاورزان این شهرستان در این عرصه مشغول فعالیت هستند. تولید نشاء نیز در سطح شهرستان دشتی بهعنوان یکی از تولیدات مهم کشاورزان این شهرستان محسوب میشود که نشاهای تولیدشده علاوه بر مصرف داخلی به استانهای دیگر نیز ارسال میشود.
اما از این استعداد بالقوه تنها در زمان کشت استفاده میشود و هنگام ثمر دهی و فصل بازاریابی این طلای سرخ باید به انتظار بازگشایی مرزها برای صادرات باشیم و اگر در زمان ضروری این امر میسر نشود فقدان سوددهی مناسب کمر کشاورزی شهرستان را خم میکند.
گر چه نسبت به سال گذشته که بحران بازاریابی و کاهش قیمت گوجهفرنگی گریبان کشاورزی دشتی را گرفت، امسال در سطح پایینتری این کاشت صورت گرفته است اما بازهم به دلیل عدم مدیریت بازاریابی محصولات کشاورزی در سطح شهرستان دشتی و استان بوشهر بار دیگر شبح ارزانی بر روی کشاورزی دشتی سایه افکنده است.
گرچه تلاشهای نماینده شهرستان دشتی و تنگستان در مجلس برای بازگشایی مرزها برای صادرات گوجهفرنگی تاکنون با جدیت صورت گرفته است اما اگر این تلاشها در چند ماه گذشته صورت گرفته بود اکنون شاهد نزول قیمت محصولات کشاورزی نبودیم.
سید کمالالدین شهریاری نماینده شهرستان دشتی و تنگستان در مجلس با اشاره به مشکلات کشاورزان گوجهکار استان بوشهر اظهار داشت: به همین منظور نشستی را با وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت بهمنظور تسهیل در صادرات محصول گوجهفرنگی خارج از فصل استان بوشهر داشتیم.
نماینده مردم دشتی و تنگستان گفت: علیرغم اینکه سطح زیر کشت گوجهفرنگی در شهرستان دشتی نسبت به سال قبل کاهش داشته و در اوایل زمان برداشت قیمت عرضه این محصول در مزارع کشاورزی قیمتی نسبتاً بهصرفه برای کشاورزان بوده است ولی در ایام اخیر مجدد با افت قیمت مواجه شدهایم بهطوریکه قیمت ایام اخیر از هزینه کشت و برداشت نیز پایینتر بوده و مشکلی همانند مشکل سال قبل مجدداً بروز کرده است.
یکی از راههایی که باعث رونق صادرات محصولات کشاورزی در دشتی میشود بازگشایی گمرک لاور ساحلی است که مدتهاست بحث بازگشایی این گمرک قدیمی تنها بر صفحه کاغذ صورتجلسه مسئولان جامانده است و تاکنون شاهد بازگشایی این آن نبودیم، چهبسا بخت رونق شهرستان دشتی و در پس آن اشتغال جوانان دشتی با شروع به کار این گمرک باز شود.
گمرک لاور ساحلی با صدسال قدمت، یکی از قدیمیترین گمرکهای استان بوشهر به شمار میرود، این گمرک مانند همه گمرکها اجازه صادرات محصولاتی که در منطقه تولید میشود و تمامی کالاهای ایرانی را دارد و میتواند قفل بسته اشتغال در دشتی را باز کند.
ساختمان گمرک لاور ساحلی در سال 1394 افتتاح شد ولی عدم ایجاد ساختار سازمانی، فعالیتهای رسمی این گمرک در جهت تحقق ماده 103 قانون امور گمرکی در خصوص تعیین راهها و مرزهای مجاز گمرکی و انجام تشریفات صادرات و واردات کالا را با تأخیر مواجه کرده و مردم مرزنشین و صاحبان کالا مجبور بودند با پیمودن مسافت 40 کیلومتری تا گمرک بندر بوالخیر شهرستان تنگستان تشریفات لازم را انجام دهند.
شاید در نگاه اول عدم برنامهریزی مناسب و الگوهای کشت مطابق با منطقه دلیل بر بیرونقی بازار کشاورزی در دشتی باشد اما خوب که توجه میکنیم بازار اکثر محصولات کشاورزی در شهرستان و در مرکز شهرستان هم بسیار ناهمگون و ناهماهنگ به نظر میرسد.
برای مثال کاشت بادمجان و دیگر صیفی جان در سال گذشته که گوجهفرنگی روزگار خوشی نداشت بهخوبی توانست بخشی از ضرر دهی کشاورزان را جبران کند اما امسال آنطور که بایدوشاید به این مسئله توجه نشد بازار بادمجان در ابتدای امسال هم بابی برنامگی به رکودی بیسابقه رسید.
شاید تدبیر مسئولان کشاورزی استان بوشهر شهرستان دشتی برای بازاریابی محصولات کشاورزی بتواند در کوتاهمدت نجاتبخش کشاورزان باشد اما در درازمدت نمیتواند کشاورزی و صادرات را نجات دهد بهترین راه ممکن برای برونرفت از این بحران همچنان فعالسازی بندرها و گمرکات در سطح شهرستان دشتی و استان بوشهر است.
گزارش: وحید ابراهیمی