به گزارش خورموج نیوز به نقل از فارس؛ اصغر بحرانی اظهار داشت: 8 میلیون نفر مصرفکننده مواد دخانی در ایران هستند که حدود 10 درصد جمعیت کشور را شامل میشود.
وی افزود: در حال حاضر یک میلیارد و 400 میلیون نفر از جمعیت جهان سیگاری هستند که 84 درصد از افراد سیگاری در کشورهای در حالتوسعه زندگی مینند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتی تصریح کرد: در اجرای نظام مراقبت عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر، طرح استپس در وزارت بهداشت به صورت هر سه سال یکبار برای تعیین میزان شیوع مصرف دخانیات و سایر عوامل خطر مرتبط اجرا میشود که تا سال 1390 طرح مذکور در بین گروه سنی بالای 15 سال و در سال 1395 در گروه سنی بالای 18 اجرا شده است.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات مذکور هشت میلیون نفر مصرفکننده مواد دخانی در ایران هستند که حدود 10 درصد جمعیت کشور را شامل میشود ضمن این که برآوردها نشان میدهد که سالانه حدود 40 میلیارد نخ سیگار مصرف میشود.
بحرانی یادآور شد: مصرف دخانیات در روستاها 15.44 و در شهرها 13.62 درصد است که بالاترین شیوع مصرف سیگار در استانهای مرکزی، آذربایجان غربی، قزوین و البرز، بالاترین میزان مصرف دخانیات روزانه در استانهای جنوبی کشور مانند بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس و بالاترین میزان مصرف دخانیات روزانه در گروه سنی 54-45 سال گزارششده است.
وی با بیان اینکه دخانیات شایعترین عامل قابلپیشگیری مرگ در جهان است اضافه کرد: دخانیات مسئول 12 تا 25 درصد مرگها در کشورهای صنعتی است و نیمی از مصرفکنندگان مواد دخانی به علت بیماریهای ناشی از آن میمیرند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتی ادامه داد: دخانیات سالیانه موجب مرگ 7 میلیون نفر از مردم جهان میشود و در حال حاضر در هر شش ثانیه یک نفر بر اثر استعمال دخانیات در دنیا میمیرد که طبق آمارهای منتشر شده 900 هزار نفر از مردم جهان در اثر مواجهه با دود دخانیات جان خود را از دست میدهند.
وی با اعلام این که کارشناسان معتقدند مرگومیر مرتبط با دخانیات تا سال 2030 به 8 میلیون مورد افزایش مییابد، افزود: سرطان لب تحتانی و حفره دهان در مصرفکنندگان قلیان و پیپ شیوع بالاتری دارد و بیماریهای از قبیل حملات آسم، آبریزش از چشم و بینی و عفونت گوش میانی در فرزندان افراد سیگاری بیشتر است.
بحرانی عنوان کرد: استعمال دخانیات عامل بروز 90 درصد سرطانهای ریه، 80 درصد برونشیت مزمن و 25 درصد بیماریهای ریوی است و مرگومیر ناشی از دخانیات به تنهایی بیشتر از مجموع مرگ میر ناشی از HIV، سوءمصرف مواد، مصرف الکل، حوادث رانندگی و استفاده از اسلحه گرم است و 90 درصد موارد سرطان ریه در مردان و 80 درصد این موارد در زنان ناشی از مصرف دخانیات است.
وی ادامه داد: نیکوتین موجود در توتون قلیان اعتیاد به مصرف دخانیات را ایجاد میکند و یک ساعت در معرض دود قلیان دیگرانبودن معادل مصرف شش تا هشت نخ سیگار است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتی اظهار داشت: سل، تبخال، آنفولانزا و هپاتیت از جمله بیماریهای منتقلِ ناشی از مصرف قلیان است.