کد خبر:8942
پ
IMG_20190412_125329_106

معرفی اماکن تاریخی؛ قلعه تیر

در روستای شیخیان سلنجی از توابع شهرستان دشتی، برفراز کوهی بلند بقایای سنگ و ساروجی قلعه ای به مساحت ۲۰۰ مترمربع وجود دارد که به قلعه ی شاهزاده معروف است. این قلعه که به اعتقاد مردم عامه متعلق به زرتشتیان قبل از اسلام است، آن را قلعه تیر نیز می نامند.

دکتر علی نوربخش: در روستای شیخیان سلنجی از توابع شهرستان دشتی، برفراز کوهی بلند بقایای سنگ و ساروجی قلعه ای به مساحت ۲۰۰ مترمربع وجود دارد که به قلعه ی شاهزاده معروف است. این قلعه که به اعتقاد مردم عامه متعلق به زرتشتیان قبل از اسلام است، آن را قلعه تیر نیز می نامند.

 

کهله دُم اَو رفت وایی کار خوش
جا برونایی دی تو آوار خوش
کِولِه روزِش ری یَک آواراوُیِن
خهک بُرجَهکا گِلَمباراوُیِن

 

در کنار بقعه ی شاهزاده محمدبن ابیض بن محمد باقر (ع) روستای شیخیان سلنجی از توابع شهرستان دشتی، بقایای سنگ و ساروجی قلعه ای وجود دارد که به قلعه ی «شاهزاده» معروف است. به اعتقاد عامه ی مردم این بنا متعلق به گبرها یا گورها (gawr) یعنی همان زرتشتیان می باشد که قبل از اسلام و در زمان حکومت ساسانیان در منطقه سکونت داشته اند.

 

با ورود نیروهای مسلمان به رهبری شاهزاده محمد جنگ هایی بین آن ها و زرتشتیان منطقه درگرفت که در نهایت احتمالا منجر به پیروزی مسلمانان شد. هرچند گویا خود شاهزاده در جریان این جنگ ها کشته شد. این اقوام تا قرن ها پس از ورود اسلام نیز در مناطق دورافتاده و دور از دسترس که مورد توجه مسلمانان نبوده یا در مقایسه با جاهای مهم تر برایشان اهمیت زیادی نداشته می زیسته اند. در گذر زمان و عدم توجه ساکنان روستا و مسئولین این بنای تاریخی رفته رفته رو به نابودی نهاده است.

 

علی رغم روایت هایی که در کتاب آقای حاجی زاده آمده است، اعتقاد دارم شاهزاده محمد در جریان جنگ ها به شهادت نرسیده و پس از فتح قلعه ی مذکور بعدها وفات یافته است، زیرا این قلعه چنان که از نام آن پیداست متعلق به شاهزاده بوده و در آن زندگی و حکومت می رانده است، وگر نه دلیلی نداشته است که به نام وی باز خوانده شود. این قلعه با مساحتی نزدیک به هزار مترمربع بر فراز کوهی بلند قرار دارد، به نحوی که بر همه ی دشت های مندستان مشرف بوده است. در حال حاضر که بسیاری از قسمت های مهم آن بر اثر ریزش پرتگاه های دره ی کنار خرگ از میان رفته است، مساحت کنونی آن در حدود ۲۰۰ مترمربع می باشد.

 

این اثر به قلعه ی «تیر» نیز شهرت دارد. شاید هیچ کدام از این دو نام، اسم اصلی قلعه نبوده باشد، بلکه به مناسبت تیراندازی های صورت گرفته در جریان درگیری ها نام «تیر»، و پس از فتح آن به وسیله ی سپاه شاهزاده محمد نام «شاهزاده» به خود گرفته است.

 

 

سال گذشته سازمان های منابع آب و طبیعی بدون توجه به اهمیت تاریخی قلعه اقدام به ساخت سدی بر روی دره ی کنار خرگ که از کنار این قلعه می گذرد کرده و دهانه ی تنگه ی جانبی قلعه را بستند. با فرسایش دیواره های خاکی دره و ریزش آن قسمت هایی از قلعه نیز که بر آن دیواره ها بنا شده بود فرو ریخت.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید