ستاره سهیل در نیمه دوم شهریور ماه طلوع می کند، در جنوب ایران با طلوع ستاره سهیل هوا کم کم رو به خنکی می رود.
جهان ما در کهکشان شیری قرار دارد .در کهکشان شیری ما فقط هفت سیاره را می شناسیم که عبارتند از: عطارد،زُهل،مشتری، زهره،خورشید،ماه و مریخ.
ستاره شناسان ایرانی در نجوم سنتی ایرانی،برای شناخت این سیاره ها زحمات فروانی کشیده اند.
هزار سال پیش ستاره شناسان ایرانی میدانستند رنگ مشتری سرخ است.موضوعی که با وجود تلسکوپ های بسیار پیشرفته، جهانیان دانستند رنگ مریخ سرخ است.در علم نجوم سنتی ایرانی برای سیاره ها شغلی را نسبت داده می شد مثلا:مشتری قاضی فلک،عطارد دبیر فلک،زُهل پاسبان فلک،زهره رامشگر فلک و مریخ جنگجوی فلک بوده است.ماه و خورشید شغلی بدان آنها نسبت داده نمی شده است.در مقابل بنات النعش که مجموعه هفت ستاره است؛ستاره هایی معروف به دو خواهر قرار دارد که به آنها سهیل و بهیل می گویند. یکی از آنها ساکن است و دیگری در حال عبور.ستاره سهیل که در حال عبور است نیمه دوم شهریور ماه طلوع میکند.در جنوب ایران با طلوع ستاره سهیل هوا کم کم رو به خنکی می رود. از بیست شهریور از بالای قلعه ریشهر ستاره سیهل قابل رویت است.
در کشور یمن بر عکس جنوب ایران با طلوع سهیل گرما به اوج خود می رسد.در زمان های گذشته که کارخانه های چرم سازی وجود نداشته،در کشور یمن پوست های حیوانات را بالای کوه قرار می دادنند که گرمای و نور چرم ها را آماده استفاده کند.به این نوع چرم “بلغار”می گفتند که از چند نوع چرم مرغوب محسوب می شد.مثل:تیماج و ادیم…
اشاره ی ظریف جناب #فایز_دشتی به این رخداد آب و هوایی در کشور یمن بسیار زیباست.
سهیل اندر یمن بلغار سوزد
دل عاشق ز هجر یار سوزد
سهیل اندر یمن سالی به یکبار
دل فایز دمی صد بار سوزد.
بعضی از عزیزان سوال کردند چرا ستاره ها چشمک می زند اما سیاره ها چشمک نمی زنند؟
ستاره ها بخاطر فاصله دور ترشان نسبت به سیاره ها به زمین؛ و عبور نورشان از خُلل و فرج هوا سوسو زنان به چشم ما می آیند اما نور سیاره ها ثابت است.
راجع رنگ به رنگ شدن و سوسو زدن ستاره سهیل افسانه ای هم وجود دارد.پدر بزرگم که خود از دریانوردان و ستاره شناسان زبده ای بود ؛راجع ستاره سهیل این افسانه را تعریف می کرد:
سهیل مدام در سفر بود و کودکان شیر خوار خود را به خواهرش بهیل می سپرد.روزی از سفر برگشت دید خواهرش کودکانش را به سیخ کشیده و کباب کرده است،با دیدن این پیکرش به لرزه افتاد و به رنگ های مختلف درآمد.این که شما ستاره سهیل را لرزان و به رنگ های مختلف می بینید به این خاطر است.البته ایشان می گفتند این افسانه ای بیش نیست…
نویسنده: آکا صفوی